Blue Health Innovation Center opent in de Krook in Gent een derde locatie in Vlaanderen.

Naast de werking in Genk en Antwerpen krijgt het Blue Health Innovation Center (BHIC) een uitvalsbasis in Gent. Stad Gent, UGent en UZ Gent worden de nieuwe partners waarbij de krachten gebundeld worden rond Digitale en Medische Technologie.

BHIC is een privaat-publieke samenwerking tussen overheden, bedrijven, onderzoeksinstellingen en zorgactoren. Hun missie is om de digitale transformatie in de gezondheidszorg te helpen ondersteunen door het stimuleren van jong ondernemerschap. Zij coachen studenten, start-ups en zorgactoren in de uitbouw van innovatieve digitale projecten. Jaarlijks begeleiden zij tientallen start-ups van de heel prille fase tot de internationalisering ervan. 

Met de vestiging van BHIC in Gent worden nu ook de Stad Gent, UGent en UZ Gent partners binnen het Blue Health Innovation Center. “Gent is een belangrijke start-up stad in Vlaanderen. Door de aanwezigheid van de universiteit, de vele ziekenhuizen en imec, heeft Gent heel wat troeven in handen. Met de komst van het Blue Health Innovation Center komt hier een nieuwe belangrijke component bij. We zijn al toonaangevend binnen de biotech wereld. De medische technologie is de volgende logische stap in dit verhaal”, zegt burgemeester Mathias De Clercq. 

“De zorgeconomie is een belangrijke groeicomponent voor onze stad. Als grootste studentenstad van het land is het bijkomend aanbod naar ondersteuning voor startend ondernemerschap binnen die zorgeconomie zeer welkom. Gent heeft altijd de digitale economie omarmd en heel wat internationale scale-ups hebben hun wortels hier liggen”, vult de Gentse schepen van economie Sofie Bracke aan. “

We zijn heel blij dat de Krook onze nieuwe uitvalsbasis wordt, dé inspiratieplek voor kennis en innovatie", zegt Tom Braekeleirs, directeur Blue Health Innovation Center. "Vanuit de drie regio’s Genk, Antwerpen en Gent kunnen we de digitale transformatie van de gezondheidszorg nog beter ondersteunen. Gent is een ideale aanvulling op onze werking omdat innovatie en ondernemerschap hier prominent aanwezig zijn”.

Krachtenbundeling  

Binnen het Gentse ecosysteem worden de krachten gebundeld in De Krook. Imec, MedTech Flanders, BHIC en UGent/UZ Gent zullen nauw samenwerken om zo met één aanspreekpunt startende en bestaande ondernemers vooruit te kunnen helpen.  

“Dit is een unieke combinatie. Imec.istart werkt al nauw samen met het Blue Health Innovation Center om voor HealthTech startups de beste omkadering te geven. Met deze bijkomende focus kunnen we hen nog beter helpen,” zegt Roger Lemmens, directeur Innovation Services & Solutions bij imec. 

“Meer en meer merken we dat binnen de medische technologie de grenzen tussen hard- en software dunner worden. Dit vereist ook dat we beter samenwerken. De komst van BHIC naar Gent is dan ook een hele goede zaak. Door deze krachtenbundeling met imec, MedTech Flanders, de universiteit en BHIC zetten we MedTeG centraal (met de G van Gent uiteraard)”, verklaart Prof. Pascal Verdonck, gedelegeerd bestuurder van MedTech Flanders en professor Medische Technologie aan de UGent. 

www.bhic.care