Tusk IC: de millimeter wave chips spin-off van KU Leuven

Tusk IC is de nieuwste spin-off van KU Leuven en ontwikkelt chips voor millimeter wave frequenties. Deze chips zijn essentieel voor de nieuwe generatie radars voor zelfrijdende auto’s en voor de nieuwe 5G standaard en haar ultrasnelle datacommunicatie.
Het bedrijf werd opgericht door vier ingenieurs elektrotechniek, die hun doctoraat behaalden aan de KU Leuven in de onderzoeksgroep ESAT-MICAS. Tusk IC kreeg investeringen in de vorm van technologie en kapitaal van de KU Leuven en het Gemma Frisius-Fonds. Het bedrijf heeft zich gevestigd in Antwerpen.  

De miniaturisatie van silicium IC’s (integrated circuits) heeft ervoor gezorgd dat zeer hoge frequenties kunnen verwerkt worden in zeer compacte, betaalbare chips. Hierdoor wordt een hele reeks nieuwe toepassingen mogelijk. De belangrijkste markten voor Tusk IC zijn de automobielindustrie (radars voor zelfrijdende auto’s), telecom (5G, draadloze HDMI en VR) en industriële kwaliteitscontrole. Tijdens hun doctoraat specialiseerden de oprichters zich al in het ontwerpen van millimeter wave (mmWave) en terahertz chips in siliciumtechnologieën zoals CMOS en SiGe. 

Volgens CEO Wouter Steyaert zijn de interesse en reacties zeer positief: “Met Tusk IC vullen we een leegte op in het huidige elektronicalandschap. Er is veel interesse in de ontwikkeling van mmWave chips voor 5G en autonome voertuigen, maar slechts weinig ingenieurs hebben er concrete ervaring mee. Ons complementaire team heeft baanbrekend werk geleverd op deze frequenties tijdens het onderzoek aan de KU Leuven. Met Tusk IC kunnen we deze kennis en ervaring aanbieden aan zowel gevestigde multinationals, als opkomende bedrijven in de mmWave markt.” 

Professor Patrick Reynaert (ESAT-MICAS, departement Elektrotechniek) legt uit: “Ongeveer 10 jaar geleden begon mijn team aan de KU Leuven met onderzoek naar mmWave silicium chips. We hebben de bouwblokken ontwikkeld voor 28 GHz tot 600 GHz, gebruikt voor 5G en radar. Mijn onderzoeksgroep heeft een betrouwbare methodologie op poten gezet, die een antwoord biedt op de vele uitdagingen die komen kijken bij deze hoge frequenties. Dit heeft geleid tot mmWave circuits waarvan de gemeten resultaten nauw aansluiten bij de simulaties. In mijn ogen is de tijd nu rijp om deze expertise beschikbaar te stellen voor de halfgeleiderindustrie.” 

Met de komst van zelfrijdende auto’s en 5G, zal de vraag naar mmWave chips alleen maar toenemen. Tusk IC is vastberaden om het go-to bedrijf te zijn voor mmWave IC-ontwerp.   

Over Tusk IC 

Tusk IC is opgericht als spin-off van de KU Leuven in 2018, vanuit de onderzoeksgroep ESAT-MICAS. Het bedrijf heeft uitgebreide onderzoeks- en industriële ervaring in het veld van millimeterwave IC-ontwerp in CMOS en SiGe BiCMOS. De focus ligt op ontwerpdiensten en hoog-frequente metingen voor silicium millimeter wave circuits van 10 tot 600 GHz. Tusk IC heeft een kantoor in Antwerpen. Meer info op www.tusk-ic.com

Over Gemma Frisius-Fonds 

Het Gemma Frisius Fonds (GFF) is een zaaikapitaalfonds dat in 1997 werd opgezet als een joint venture tussen KU Leuven, de KBC-groep en de BNP Paribas-groep. Het fonds wil de oprichting en groei van KU Leuven spin-off bedrijven stimuleren door hen zaaikapitaal ter beschikking te stellen in hun meest prille levensfase en de expertise van de universiteit op het vlak van overdracht van onderzoek en technologieën te combineren met de financiële en investeringsexpertise van de twee banken. “Het Gemma Frisius Fonds heeft in de voorbije 20 jaar al meerdere ESAT-MICAS spin-offs met een focus op IC-design gefinancierd. Gezien de ervaring en technische competenties van het oprichtersteam zijn we overtuigd dat ook Tusk IC alle troeven in handen heeft om uit te groeien tot een succesverhaal.” zegt Raf Moons, bestuurder Gemma Frisius-Fonds.   

Over KU Leuven, ESAT-MICAS 

De KU Leuven werd opgericht in 1425 en is naast de oudste ook de meest innovatieve universiteit van Europa (Reuters). Met haar 58 000 studenten en meer dan 20 000 medewerkers is zij bovendien de grootste universiteit van België. ESAT-MICAS, een onderzoeksgroep van het departement Elektrotechniek, is wereldtop op het vlak van micro- en nano-elektronica. Het bestaat uit 8 professoren en meer dan 75 PhD en postdoctorale onderzoekers. Tusk IC is de 7de en meest recente spin-off van ESAT-MICAS. Rudi Cuyvers, hoofd afdeling Spin-off & Innovatie KU Leuven Research & Development: ”KU Leuven Research & Development (LRD) ondersteunt ondernemende onderzoekers bij het incuberen en oprichten van hun spin-offbedrijf. Met Tusk IC staat LRD aan de wieg van de 126ste spin-off. We zijn er trots op dat Tusk IC wereldwijd mee aan de basis zal liggen van de nieuwe generatie geïntegreerde schakelingen die zich situeren in het mm-golf gebied met belangrijke toepassingen zoals 5G en autonome voertuigen.”