Antelope Dx haalt 5,1 miljoen euro op

Antelope Dx ontwikkelt een point-of-need diagnostisch platform dat patiënten toelaat om ter plaatse toegang te krijgen tot relevante gezondheidsparameters.

Een consortium van investeerders, waaronder RMM (Rudi Marien), en Saffelberg (Jos Sluys), heeft geïnvesteerd in de nieuwe spin-off Antelope Dx. Samen met een aantal business angels hebben ze 5,1 miljoen euro geïnvesteerd in de ontwikkeling van innovatieve “point-of-need” technologie en toepassingen. 

De Antelope technologie is het resultaat van 10 jaar onderzoek aan de fotonica-onderzoeksgroep van de UGent. Sinds midden vorig jaar heeft MyCartis de technologie verder ontwikkeld. MyCartis brengt dit bedrijfsonderdeel nu onder in Antelope Dx, dat wordt opgericht als spin-off van UGent en MyCartis.

Snelle en accurate thuistest Antelope Dx ontwikkelt een “point-of-need” diagnostisch platform dat patiënten, consumenten en gezondheidsbeoefenaars toelaat om ter plaatse toegang te krijgen tot relevante gezondheidsparameters. De Antelope technologie ambieert om de performantie neer te zetten van een test in klinische laboratoria met het gebruiksgemak van een zwangerschapstest, aan een prijs die betaalbaar blijft voor de consument. Het platform is ontwikkeld op basis van innovatieve “lab-on-chip” technologie die toelaat om snel en accuraat testen uit te voeren, op om het even welk (vloeibaar) staal zonder staalvoorbereiding of complexe handelingen.

De eerste test in ontwikkeling betreft een thuistest, die twee van de meest voorkomende SOA’s (Sexueel Overdraagbare Aandoeningen), Chlamydia trachomatis (CT) en Neisseria gonorroea (NG), kan detecteren in urine. De tweede test heeft als doel om bij patiënten, met tekenen van infectie, de aanwezigheid van bacteriële merkers te detecteren in een bloedstaal, en zo artsen en andere gezondheidsbeoefenaars te ondersteunen in het al dan niet toedienen van antibiotica.

Antelope Dx is gevestigd in de BIOSCAPE incubator in Gent-Zwijnaarde en stelt ongeveer 15 mensen te werk.