ArtiQ haalt 1 miljoen euro binnen voor software die longziektes opspoort

ArtiQ, een spin-off van de KU Leuven die artsen helpt om luchtwegaandoeningen op te sporen, te behandelen en op te volgen, heeft in een eerste investeringsronde 1 miljoen euro binnengehaald. Het geld zal gebruikt worden om ArtiQ|PFT te lanceren, een softwareplatform dat de longcapaciteit van patiënten snel en betrouwbaar kan evalueren. De investeerders zijn het KBC Focus Fund, het Gemma Frisius Fonds van de KU Leuven, UZ Leuven en privé-investeerder Bart Swaelens. ArtiQ is deel van Start it @KBC, dat innovatieve en schaalbare start-ups begeleidt.

“ArtiQ|PFT gebruikt artificiële intelligentie om longfunctietesten te interpreteren. Zo kunnen longziektes beter gediagnosticeerd worden. Nu gebeurt dat meestal manueel door specialisten”, zegt Marko Topalovic, CEO van ArtiQ. “De software analyseert in enkele seconden de resultaten van longtesten en geeft op basis hiervan een objectieve en betrouwbare interpretatie die accurater is dan een menselijke analyse.”

De software is ontwikkeld voor en deels door artsen van het UZ Leuven. ArtiQ|PFT is klinisch gevalideerd en ondersteunt de Leuvense artsen al meer dan een jaar bij de diagnose en behandeling van longaandoeningen. Nu de software op de markt komt, zullen meer ziekenhuizen, artsen en patiënten baat hebben bij deze technologie. ArtiQ|PFT herkent momenteel negen gangbare longaandoeningen, zoals chronische bronchitis en longemfyseem, astma en interstitiële longziekten.

“Bij longfunctietesten krijg je lange cijferreeksen als resultaat. De patronen in deze cijfers moeten geïnterpreteerd worden om tot een diagnose te komen”, zegt Wim Janssens, longarts en medeoprichter van ArtiQ. “Dankzij onze algoritmes op basis van machine learning kunnen computers twee keer zo accuraat zijn als longartsen. Onze software kan dus een goede tweede mening vormen voor artsen, vooral als het om zeldzame, maar zeer specifieke patronen gaat.”

ArtiQ|PFT kan via de cloud gekoppeld worden aan digitale patiëntengegevens. De software kan ook rechtstreeks verbonden worden met toestellen voor longfunctietesten. Na de test wordt dan een automatisch rapport toegevoegd aan de patiëntgegevens.

Tegen het einde van het jaar wilt ArtiQ de technologie implementeren in andere Belgische ziekenhuizen. Ook op internationaal niveau zijn er veel doorgroeimogelijkheden. Naast de software voor longartsen werkt het bedrijf ook aan oplossingen om de kwaliteitscontrole en diagnoses bij spirometrie te verbeteren. Spirometrie is een techniek om de longfunctie en -capaciteit te meten. ArtiQ onderzoekt ook of zijn technologie gebruikt kan worden voor andere diagnoses en om persoonlijke behandelingen voor te schrijven. Het bedrijf sluit zo aan bij de wereldwijde trend om artificiële intelligentie te gebruiken bij de ondersteuning van het beslissingsproces over diagnoses en mogelijke behandelingen.