Belgische start-up UgenTec haalt ruim 1 miljoen euro kapitaal op

De Belgische start-up UgenTec, dat labosoftware ontwikkelt, haalt 1 miljoen euro durfkapitaal op bij een kleine groep Belgische investeerders. Het IWT voegt daar 250.000 euro extra onderzoeksmiddelen aan toe. De Limburgse investeringsmaatschappij LRM steunt het project met een lening van 100.000 euro. UgenTec zal het budget aanwenden voor softwareontwikkeling, internationale expansie en aanwervingen.


UgenTecs FastFinder-platform voor de automatisering van DNA-analyses wordt vandaag succesvol gebruikt door enkele laboratoria in de Benelux, Duitsland en Frankrijk. Daar komen dit jaar nog 50 Europese laboratoria bij. “Omdat er almaar meer vraag is naar DNA-analyses bij laboratoria, willen zij het proces versnellen. Met onze software kunnen ze de manuele analyse automatiseren, wat uniek is”, zegt UgenTec-medeoprichter Tom Martens.


Commercialisering in de Verenigde Staten

“Op korte termijn willen we pan-Europees uitbreiden, om over anderhalf jaar FastFinder ook op de Amerikaanse markt te commercialiseren”, voegt Wouter Uten, CEO bij UgenTec, toe. Om het certificaat van de Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) te behalen, zal UgenTec eerst zijn interne processen verder op punt stellen volgens de Amerikaanse eisen. Daarnaast plant UgenTec de toepassing uit te breiden met nieuwe functies. Hiervoor zal UgenTec extra .NET-ontwikkelaars aanwerven. Ook wil het bedrijf biotechnici aantrekken voor verschillende functies. In totaal zal het personeelsbestand van UgenTec verdubbelen tot 15 mensen. Drie extra krachten zijn al aangeworven en vervoegen binnenkort het achtkoppige team van UgenTec.


Belgische en Europese steun

Eerder volgde UgenTec het Health Accelerator-coachingtraject van Microsoft Innovation Center Vlaanderen en kreeg het ook ondersteuning van de incubatoren iMinds, Bryo, EIT-ICT labs, Deloitte en het Limburgse innovatiecentrum van IWT, en van KU Leuven.