Biomarker voor alzheimerdiagnose zit in de pijplijn

De biomedische starter Epilog, een spin-off van de Universiteit Gent en imec, wordt ook een spin-off van de Universiteit Antwerpen. Beide partners komen ambitieus uit de hoek: op korte termijn willen ze biomarkers voor de ziekte van Alzheimer ontwikkelen. Op die manier wordt het mogelijk veel sneller een diagnose te stellen. 

Het aantal mensen met dementie stijgt wereldwijd exponentieel. De wetenschap zette de voorbije jaren al belangrijke stappen vooruit, maar een behandeling voor de ziekte is er nog niet. In binnen- en buitenland gaan wetenschappers dagelijks tot het uiterste in de hoop zo snel mogelijk voor een doorbraak te kunnen zorgen. 

Zo ook de Gentse start-up Epilog. Die werd najaar 2016 opgericht, als spin-off van de Universiteit Gent en imec, door Gregor Strobbe, Pieter van Mierlo en Vincent Keereman. Puttend uit de rijke ervaring van vijftien jaar wetenschappelijk onderzoek brachten ze begin dit jaar Epilog PreOp op de markt. Met dat product wordt het mogelijk om de zones in de hersenen die epileptische aanvallen genereren, in beeld te brengen. Dat gebeurt door middel van analyses met een EEG (elektro-encefalogram).

Achteruitgang voorspellen

“Die technologie kunnen we ook toepassen in de strijd tegen de ziekte van Alzheimer”, zegt Gregor Strobbe, ceo van Epilog. “We kunnen de EEG-methode inschakelen om behandelingen van de ziekte van Alzheimer te evalueren. Maar de focus zal komen te liggen op het ontwikkelen van innovatieve en prognostische EEG-biomarkers, die een vroege diagnostiek van de ziekte van Alzheimer moeten mogelijk maken. Via EEG willen we de cognitieve achteruitgang van een patiënt gaan voorspellen.”

Epilog slaat de handen in elkaar met de Universiteit Antwerpen, waar heel veel kennis over alzheimer en dementie aanwezig is. Beide partners ondertekenen een licentieovereenkomst, waardoor Epilog nu ook een spin-off van de Antwerpse universiteit zal worden.

Kostenefficiënt 

Sebastiaan Engelborghs leidt op UAntwerpen het Referentiecentrum voor Biologische Markers van Dementie (BIODEM). “Wij hebben al de nodige ervaring in het ontwikkelen van biomarkers. Voor het onderzoek kunnen we gebruik maken van een unieke en bestaande cohort van patiënten. In vergelijking met beeldvormende en biochemische biomarkers heeft EEG het grote voordeel een niet-invasief onderzoek te zijn dat bovendien relatief goedkoop is. Met de Epilog-technologie is het mogelijk om op korte termijn resultaten te boeken.”