Capture bundelt expertise in recuperatie van grondstoffen

Op 22 november 2017 is het Centre for Advanced Process Technology for Urban REsource recovery (CAPTURE) voorgesteld . Het CAPTURE-platform is een samenwerking van professoren uit verschillende UGent-faculteiten met zowel Vlaamse als internationale private en publieke partners.

Iedereen die relevant is in de grondstoffenrecyclage kan deel uitmaken van het onderzoeksplatform. Daarnaast is een intentieverklaring ondertekend tussen UGent en VITO tot samenwerking onder de CAPTURE-vlag. De partners beschouwen plastic, vervuild water & CO2 niet als afvalproducten maar als grondstoffen. CAPTURE wil bijdragen aan het vermarkten van nieuwe ontwikkelingen hierrond. 

TechLane
CAPTURE zal zijn activiteiten uitbouwen in een 7000 m² groot ontmoetings- en incubatiecentrum in het Gentse wetenschapspark op het eiland Zwijnaarde (TechLane Ghent Science Park Campus E). Dit gebouw moet zorgen voor een snelle doorstroming van de kennis naar de praktijk. De bouw van de CAPTURE-accelerator is gepland voor augustus 2018. Het gebouw zal een enorme technologiehal, demo-infrastructuur, gemeenschappelijke laboruimtes en werkplaatsen omvatten.
Een deel van het gebouw wordt eigendom van het Incubatie- en Innovatiecentrum Universiteit Gent (IIC UGent ). IIC UGent heeft jarenlange ervaring met begeleiding en huisvesting van spin-offs.

Europese en regionale steun
Naast investeringen van de UGent en IIC UGent kan CAPTURE rekenen op steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), de Vlaamse regering en de Provincie Oost-Vlaanderen. In totaal gaat het om een investering van ongeveer 15 miljoen euro.

www.capture-resources.be