Glyconics en UGent sluiten licentie- en samenwerkingsovereenkomst

Glyconics heeft een exclusieve licentieovereenkomst gesloten met de Universiteit Gent voor de methode voor het meten van diabetes en nierinsufficiëntie met behulp van infrarood (IR) -absorptie. Glyconics heeft ook de krachten gebundeld met de Universiteit Gent om gebruik te maken van toekomstige technologie op dit belangrijke therapeutische gebied.

De baanbrekende, diagnostische technologie die is uitgevonden aan de Universiteit Gent, maakt gebruik van het scannen van de vingernagels van diabetici voor posttranslationele modificatie van eiwitten met behulp van infraroodspectroscopie voor diabetes mellitus en nierinsufficiëntie. Volgens de voorwaarden van de licentieovereenkomst heeft Glyconics wereldwijd exclusief gebruik van het eigen meetalgoritme van de Universiteit Gent, wetenschappelijke en klinische ondersteuning en eigen knowhow en database over leeftijds- en geslachtsreferentiewaarden voor diabetici en patiënten met nierinsufficiëntie. 

"De exclusief in licentie gegeven technologie en R&D-samenwerking zullen onze lange termijn doelstellingen aanzienlijk ondersteunen om de toepassingen van ons draagbare IR-point of care-apparaat en digitale platform uit te breiden naar andere acute en chronische gebieden", zei dr. Kam Pooni, CEO van Glyconics. 

"Diabetes is een wereldwijd groot probleem voor de volksgezondheid. Volgens de International Diabetes Federation (IDF) zijn er 425 miljoen mensen met diabetes in de wereld en is 1 op de 2 volwassenen met diabetes niet gediagnosticeerd. In Afrika zal bijvoorbeeld het aantal diabetici toenemen van 14,2 miljoen (2015) tot 34,2 miljoen in 2040. Er is een enorme behoefte aan betaalbare diagnose en monitoring van de diagnose van Point of Care diabetes. Infraroodspectroscopie is een alternatieve, niet-invasieve manier om glycatie te beoordelen en biedt informatie over de doelorgaanschade veroorzaakt door diabetes in vitale organen (bijvoorbeeld nier, oog) ", aldus prof. Joris Delanghe, voorzitter van de Vakgroep Klinische Biologie, Microbiologie en Immunologie aan de Universiteit Gent. 

Over Glyconics
Glyconics ontwikkelt een compacte, kosteneffectieve manier om IR-spectroscopie te gebruiken voor testen op het punt van zorg. Ons apparaat in de hand identificeert spectra golven van monsters resulterend in zeer nauwkeurige diagnostische gegevens in een paar minuten op een breed scala van gebieden, waaronder oncologie, diabetes, urologie en COPD. Glyconics heeft zijn hoofdkantoor in Cambridge. 

Naast academische programma's streeft de Universiteit Gent ernaar om innovaties op de markt te brengen, gefaciliteerd door de business development centers van het Industrieel Onderzoeksfonds, zoals BIOMARKED er één van is.