Imcyse haalt € 35 miljoen op in Series B financieringsronde en via aanvullende subsidies

De opbrengsten zullen Imcyse helpen bij de klinische ontwikkeling van haar technologie in de strijd tegen diabetes type 1, multiple sclerose en andere indicaties

Imcyse, een KU Leuven spin-off en ontwikkelaar van actieve specifieke immunotherapieën voor de behandeling en preventie van ernstige chronische ziekten, maakt vandaag bekend dat het € 35 miljoen ($ 39,5 miljoen) heeft opgehaald in een Series B-financieringsronde en via andere kanalen.

De kapitaalronde van € 28 miljoen ($ 31,6 miljoen) werd geleid door LSP samen met Belgische investeerders waaronder Epimède, Société Régionale d'Investissement de Wallonie (SRIW) en Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM). Bestaande aandeelhouders (Biogenosis, Noshaq, KU Leuven) namen ook deel aan de ronde.

Daarnaast ontving Imcyse ook een subsidie van € 4,6 miljoen ($ 5,2 miljoen) van hetWaalse Gewest (DGO6) en een banklening van € 2 miljoen ($ 2,3 miljoen) van Belfius. Deze opbrengsten zullen worden gebruikt voor fase 2 klinische ontwikkeling van de Imotopes™-technologie van Imcyse in de strijd tegen diabetes type 1, om klinische proeven te starten voor multiple sclerose en andere auto-immuunziekten en om de technologie uit te breiden naar andere indicaties.

Het unieke technologieplatform van Imcyse maakt gebruik van gemodificeerde peptiden (Imotopes), die het potentieel hebben om ernstige chronische auto-immuunziekten zoals diabetes type 1, multiple sclerose en andere auto-immuunziekten, waarvoor momenteel geen genezende behandeling bestaat, te genezen en te voorkomen.

Eind 2017 lanceerde Imcyse in zeven Europese landen (België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Litouwen, Zweden en het VK) een dubbelblinde, placebogecontroleerde, klinische studie met dosisverhogingen bij patiënten met recent ontstane insulineafhankelijke diabetes type 1. Deze studie onderzoekt de veiligheid, immuunreacties en werkzaamheid van de Imotopes-technologie van Imcyse, waarvan de resultaten tegen het einde van de zomer van 2019 worden verwacht.

"Het unieke technologieplatform van Imcyse toont veel potentieel en we zijn zeer enthousiast om dit ten volle te kunnen benutten op het vlak van diabetes type I en zelfs uit te breiden naar nieuwe indicaties", aldus Jörg Neerman, Partner bij LSP.

"We zijn verheugd dit aanzienlijk bedrag via private en publieke financiering voor ons toekomstig onderzoek en onze klinische ontwikkelingen te hebben kunnen ophalen”, aldus Pierre Vandepapelière, CEO en CMO van Imcyse. "Het succes van deze ronde is een verdere validatie van het technologieplatform, bovenop de reeds bestaande samenwerkingen met grote farmaspelers. We zijn ervan overtuigd dat de technologie van Imcyse veel hoop kan bieden aan patiënten met ernstige ziekten zoals diabetes type 1, multiple sclerose en een heel aantal weesindicaties. Het is ook een duidelijke erkenning voor het team van Imcyse, dat hard heeft gewerkt om het platform en het bedrijf te verbeteren en uitstekende resultaten te boeken.”

"Als historische investeerder zijn wij verheugd dat de technologie van Imcyse succesvol is gebleken. We kijken uit naar verdere veelbelovende resultaten van nieuw klinisch onderzoek”, aldus Marc Foidart, COO bij Noshaq. 

"De technologie van Imcyse kan een grote doorbraak betekenen voor de gezondheid van patiënten met ernstige ongeneeslijke ziekten”, aldus Stijn Van Rompay, privéinvesteerder. "Dankzij het geweldige werk van het team van Imcyse zijn we ervan overtuigd dat we de juiste beslissing hebben genomen om dit project vanaf het prille begin te begeleiden en ik ben blij met deze aanzienlijke financiering, die een belangrijke stap is naar een groot succes."

"Imcyse is een Waals biotechbedrijf met een unieke technologie die hoop geeft aan patiënten die leven met immuungemedieerde ziekten zoals diabetes type 1. We zijn erg verheugd om te investeren in dit spannende project en kijken ernaar uit om deel uit te maken van dit avontuur", aldus Christina Franssen, investment manager bij S.R.I.W.

"FPIM is blij betrokken te zijn bij de ontwikkeling van Imcyse. We feliciteren het team met het samenbrengen van deze groep ervaren investeerders om dit project te ondersteunen. Dit bevestigt dat het bedrijf de juiste weg heeft gekozen om de strijd aan te gaan met belangrijke indicaties, zoals diabetes type 1 en andere auto-immuunziekten”, aldus François Fontaine, investment manager bij FPIM.

"Imcyse heeft een unieke en veelbelovende technologie die ondersteund wordt door een ervaren team. Met de sterke basis van aandeelhouders rond het project hebben we veel vertrouwen in de toekomstige verwezenlijking van het potentieel ervan. Imcyse voldeed perfect aan onze investeringscriteria,” aldus Marc Moles Le Bailly, voorzitter van de raad van bestuur van Epimède.

"Deze ronde is een belangrijke verwezenlijking voor Imcyse. We zijn bijzonder verheugd dat het baanbrekende fundamentele onderzoek en de uitvindingen van onze universiteit door Imcyse worden omgezet in revolutionaire nieuwe therapieën, die het leven van patiënten kunnen veranderen”, aldus Paul Van Dun, algemeen directeur van KU Leuven Research & Development.

PE Group en NautaDutilh België traden op als adviseurs van Imcyse bij deze transactie. Dentons Europe LLP trad op als adviseur van de Investeerders bij deze transactie.