Janssen Farmaceutica ontwikkelt samen met UGent nieuwe technologie om sneller geneesmiddelen te fabriceren.
Janssen Farmaceutica ontwikkelde samen met o.a. de Universiteit Gent en de Amerikaanse Rutgers University een nieuwe techniek die de productietijd van medicijnen halveert. De nieuwe technologie maakt het mogelijk continu te produceren en niet in afzonderlijke batches, wat vandaag de norm is in de farma-industrie. Batches zijn grote vaten in inox waarin de grondstoffen voor medicijnen worden vermengd en aangevuld.
'Het batchproces is traag en inefficiënt omdat er veel tussenstappen nodig zijn', zegt Dirk De Smaele, hoofd van Small Molecule Pharmaceutical Development bij Janssen. 'Met de nieuwe technologie verloopt het proces constant, waardoor er minder grondstoffen worden gebruikt. De totale doorlooptijd wordt gehalveerd en de kwaliteit kan voortdurend worden gemeten en opgevolgd.'
De innovatieve technologie vloeit voort uit het labo van professor Chris Vervaet (Faculteit Farmaceutische Wetenschappen aan de UGent), en werd origineel ontwikkeld onder promotorschap van prof. em. Jean-Paul Remon. Het labo maakt deel uit van het UGent Centre of Excellence in Sustainable Pharmaceutical Engineering (CESPE): een multidisciplinaire onderzoeks-accelerator in het domein van farmaceutische productietechnologieën. Dankzij de inzet van vele mensen en de hulp van Vlaamse beleidsinstrumenten als IOF en VLAIO kent deze technologie vandaag haar effectieve toepassing.
Klinisch onderzoek
Janssen gaat er prat op de eerste geneesmiddelenproducent te zijn die deze techniek toepast. Janssen startte in het Antwerpse Beerse, maar ook in Puerto Rico en Italië, een productielijn op met de nieuwe technologie. Voor Beerse komt dit op een investering van 21 miljoen euro.
Bij Janssen zijn ze al begonnen met het produceren van kleine hoeveelheden voor klinisch onderzoek. Als dat goed lukt, overwegen ze grotere volumes te maken, ook voor commerciële doeleinden.
https://www.cespe.be