UGent en imec richten glasvezelsensor spin-off Sentea op

Sentea is de nieuwste UGent – imec spin-off, gespecialiseerd in glasvezelsensoren.

Sentea zal geavanceerde op silicium-fotonica gebaseerde glasvezel-sensoroplossingen ontwikkelen en op de markt brengen. Deze zullen worden gebruikt om gebouwen en machines continu te monitoren om zo schade vroegtijdig te detecteren, en de vaak catastrofale gevolgen te vermijden, evenals om de belasting in industriële installaties te meten om hun efficiëntie te maximaliseren.

Sentea bouwt voort op de meest vooruitstrevende silicium-fotonica technologie, die de afgelopen 20 jaar werd ontwikkeld door de UGent-onderzoeksgroep nb photonics (prof. Roel Baets). Om de eerste producten te ontwikkelen en op de markt te brengen, haalde het bedrijf 1,6 miljoen euro op aan financiering van een consortium van investeerders, waaronder Fidimec, Finindus, PMV en QBIC II.

"Door alle optische functies te integreren in een enkele siliciumfotonica component, kunnen we uiterst nauwkeurige, kleine en robuuste uitleestoestellen voor optische vezels maken. Siliciumfotonica is ook zeer kosteneffectief, waardoor glasvezelsensoren betaalbaar worden voor een breed gamma van nieuwe markten en toepassingen en zo universele en continue monitoring van structuren mogelijk maakt ", aldus Karsten Verhaegen, CEO van Sentea. "Belangrijke potentiële klanten hebben al grote belangstelling getoond voor de oplossingen van Sentea. Een beter beheer van de levensduur van de infrastructuur en het optimaliseren van de procescontrole maakt hen competitiever in hun respectievelijke markten."